NOUGAT

Bahan-bahan
  1. 250 gmGula
  2. 325 gm Glucose
  3. 50 gm Air
  4. 75 gm Putih Telur
  5. 125 - 200 gm campuran kacang yang sudah dibakar
Cara membuat
  1. Masakkan gula, glucose dan air sehingga berwarna agak kekuningan.
  2. Sementara itu pukulkan putih telur separuh kembang dan terus masukkan separuh daripada air gula tadi, pukul kenbang.
  3. Masukkan baki air gula dan pukul lagi hingga pekat n likat serta adunan agak sejuk.
  4. Digalakkan menggunakan mesin pengadun yang tahan lasak.
  5. Campurkan kekacang, kacau sebentar sahaja.
  6. Tuang adunan atas meja atau dulang yang telah diletak gula ising. ratakan dan biarkan sejuk.
  7. Potong mengikut saiz yang dikehendaki dan celup dalam coklat masakan, keringkan dan boleh dihidangkan.
  8. Gula ising digunakan agak banyak bagi mengelakkan adunan melekat di dulang, meja serta pisau pemotong.
  9. SELAMAT MENCUBA

2 comments:

Syafiqah Mursyidah said...

Salam,kak rina..glucose tue dimasak bersama gula secara double boil atau masak atas dapur cm biasa..?

Family Pastry Bakery said...

Masak mcmbiasa atas dapur, api sedang2 jer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...