RESEPI
BAHAN UNTUK NUT BRITTLE
- 1/2 cawan gula
- 1 sb mentega
- 1/4 cawan corn syrup or madu
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 1/2 cawan gajus cincang bakar ( bleh guna ape-ape jenis kekacang yang digemari )
- Sapukan dulang dengan sedikit mentega.
- Masak gula, mentega dan corn syrup hingga keperangan ( guna api sederhana ). Jangan sampai hangus.
- Dengan segera masukkan soda dan kacau sikit.
- Masukkan gajus cincang, kacau dan tuang dalam dulang.
- Biarkan sejuk, kemudian cincang kasar.
BAHAN UNTUK AIS KRIM
- 4 biji kuning telur
- 120 gm gula
- 360 ml susu segar
- 360 gm UHT whipping cream
- 1 sb instant coffee
- Panaskan susu dan masukkan coffee.
- Pukul sekejap kuning telur dan gula.
- Masukkan sedikit campuran susu panas kedalam campuran telur, kacau sedikit dan masukkan baki susu tadi. Cara ini bertujuan mengelakkan telur masak berketul.
- Masakkan bancuhan tadi sehingga agak pekat. ( boleh guna belakang sudu untuk uji kepekatan )
- Tapis dan campurkan cream.
- Sejukkan dan biarkan didalam peti sejuk seeloknya semalaman.
- Masukkan dalam ice cream maker selama 30 -40 min
- 5 min sebelum selesai memproses, masukkan nut brittle yang telah dicincang.
- Simpan dalam peti beku sehingga keras. Bolehlah dihidang mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment