RESEPI:
- 500 gm DURIAN PUREE ( ISI DURIAN DI KISAR HALUS )
- 72 gm GULA HALUS
- 83 gm TELUR
- 22 gm GELATIN
- 154 ml AIR SEJUK
- 500 ml WHIPPING CREAM
- SPONGE VANILLA BULAT 8" 2 KEPING, TEBAL DALAM 1 INCI SETIAP KEPING.
LOYANG - 9" BULAT, DICOVER DALAM GUNA PLASTIK WRAP @ALUMINIUM FOIL UNTUK MEMUDAHKAN MENGELUARKAN KEK BILA DAH BEKU.
LETAK SEKEPING SPONGE VANILLA DI BAHAGIAN BAWAH ( BASE )
- CAMPURKAN GELATIN DAN AIR, BIARKAN
- MASAK DURIAN PURI, GULA HALUS DAN TELUR ATAS WATER BATH HINGGAGULA CAIR DAN CAMPURAN AGAK PANAS DAN MASAK. PASTIKAN CAMPURAN SENTIASA DIKACAU UNTUK ELAKKAN TELUR BERKETUL.
- MASUKKAN GELATIN KEDALAM CAMPURAN DURIAN YANG MASIH PANAS, KACAU RATA DAN BIARKAN HINGGA SUAM2 KUKU.
- PUKUL WHIPPING CREAM HINGGA SEMI KEMBANG SAHAJA.
- MASUKKAN KEDALAM CAMPURAN DURIAN DAN KAUPBALIK ADUNAN. JANGAN TERLEBIH KACAU NANTI BERKETUL.
- TUANG SEPARUH KE DALAM ACUAN BULAT 9". LETAK SATU LAGI SPONGE VANILLA DAN TUANG BAKI CAMPURAN.
- BEKUKAN DAN SEDIA UNTUK DIHIAS.
No comments:
Post a Comment