DURIAN MOUSSE

RESEPI:
  • 500 gm DURIAN PUREE ( ISI DURIAN DI KISAR HALUS )
  • 72 gm GULA HALUS
  • 83 gm TELUR
  • 22 gm GELATIN
  • 154 ml AIR SEJUK
  • 500 ml WHIPPING CREAM
  • SPONGE VANILLA BULAT 8" 2 KEPING, TEBAL DALAM 1 INCI SETIAP KEPING.
CARA:
LOYANG - 9" BULAT, DICOVER DALAM GUNA PLASTIK WRAP @ALUMINIUM FOIL UNTUK MEMUDAHKAN MENGELUARKAN KEK BILA DAH BEKU.
LETAK SEKEPING SPONGE VANILLA DI BAHAGIAN BAWAH ( BASE )
  1. CAMPURKAN GELATIN DAN AIR, BIARKAN
  2. MASAK DURIAN PURI, GULA HALUS DAN TELUR ATAS WATER BATH HINGGAGULA CAIR DAN CAMPURAN AGAK PANAS DAN MASAK. PASTIKAN CAMPURAN SENTIASA DIKACAU UNTUK ELAKKAN TELUR BERKETUL.
  3. MASUKKAN GELATIN KEDALAM CAMPURAN DURIAN YANG MASIH PANAS, KACAU RATA DAN BIARKAN HINGGA SUAM2 KUKU.
  4. PUKUL WHIPPING CREAM HINGGA SEMI KEMBANG SAHAJA.
  5. MASUKKAN KEDALAM CAMPURAN DURIAN DAN KAUPBALIK ADUNAN. JANGAN TERLEBIH KACAU NANTI BERKETUL.
  6. TUANG SEPARUH KE DALAM ACUAN BULAT 9". LETAK SATU LAGI SPONGE VANILLA DAN TUANG BAKI CAMPURAN.
  7. BEKUKAN DAN SEDIA UNTUK DIHIAS.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Happy Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers
Lilypie Third Birthday tickers